Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, στη ζωή των Σκοτουσσαίων μπήκε ο ρυθμός της μουσικής disco. Το Juke-Box, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση έπαιζαν τα τραγούδια των Boney M, των ΑΒΒΑ, των Bee Gees, της Gloria Gaynor, της Donna Summer. Μετά την προβολή της ταινίας Πυρετός το Σαββατόβραδο (Saturday Night Fever) με τον Τζων Τραβόλτα, στις αρχές του 1978, όλη η Ελλάδα γέμισε με ντίσκο κλαμπ.

Η Σκοτούσσα φυσικά δεν έμεινε πίσω σε αυτή την εξέλιξη. Η πρώτη ντίσκο άνοιξε στο χωριό το καλοκαίρι του 1978 και είχε το όνομα ΑΝΑΜΠΕΛ. Άναμπελ ήταν το όνομα της πρωταγωνίστριας της ταινίας «Κορίτσια στον ήλιο» του έτους 1968, με πρωταγωνιστές το Γιάννη Βόγλη και την Ανν Λόμπεργκ. Ο Πασχάλης Παπάζης με το Γιάννη Μήντσιο μετέτρεψαν το καφενείο του Άντζου, αρχικά σε καφετέρια και αργότερα σε ντίσκο. Έτσι τα φωτορυθμικά, οι δίσκοι βινυλίου και οι ντισκομπάλες μπήκαν στη ζωή των νέων της Σκοτούσσας. Οι μικρότεροι, που δεν τους επιτρεπόταν ακόμη η είσοδος, ξέδιναν ρίχνοντας τις δραχμές τους στο jukebox για να ακούσουν το Daddy Cool, ή Ramaya.

O Γιάννης Μήντσιος ή Πρύτανης (αριστερά) με τον Πασχάλη Παπάζη (δεξιά) άνοιξαν την πρώτη disco στη Σκοτούσσα το έτος 1978. Στο κέντρο ο καλός τους φίλος Γεώργιος Ούρδας

Λίγα χρόνια αργότερα και στις αρχές του 1980 ακολούθησαν η disco ΦAΕΘΩΝ από τον Παντελή Σιώγκα και η disco ΑΝΘΕΩΝ από τα αδέρφια Σαρακίνη.

Στιγμιότυπο σπ από τη disco ΑΝΘΕΩΝ

Οι disco έγιναν ο απόλυτος τρόπος διασκέδασης για τη νεολαία. Κάθε χωριό διέθετε σίγουρα μία disco και σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο υπήρχε, είτε στη Σκοτούσσα είτε στα γύρω χωριά, ένας διαγωνισμός χορού. Για τη νεολαία ήταν το μέρος όπου φλέρταραν, διασκέδαζαν, έπιναν τα ποτά τους, χόρευαν, ερωτεύονταν. Λειτουργούσαν και τις καθημερινές, αλλά ειδικά τα Σαββατοκύριακα γινόταν το αδιαχώρητο.

Στιγμιότυπο από τη disco ΦΑΕΘΩΝ το 1983

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 ο τρόπος διασκέδασης άλλαξε, οι disco εδωσαν τη θέση του στα clubs, τα μουσικά είδη που κυριαρχούσαν ήταν η ηλεκτρονική χορευτική μουσική, η μουσική techno και η μουσική house. Οι περισσότερες disco έκλεισαν και ελάχιστες συνέχισαν να λειτουργούν, συμβαδίζοντας για μερικά χρόνια ακόμη με τις μουσικές προτιμήσεις της νεολαίας!


Μοιράσου το