Με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώθηκε από τον πολιτιστικό φορέα ΚΟΙΝΟΝ ΣΚΟΤΟΥΣΣΑΙΩΝ θεματική έκθεση φωτογραφίας με αφιέρωμα στις παρελάσεις που έγιναν στη Σκοτούσσα από το 1940 μέχρι το 2019. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της πλατείας της Σκοτούσσας και πλήθος κόσμου, τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, είχε την ευκαιρία να δει και να θυμηθεί τις παρελάσεις των περασμένων δεκαετιών καθώς επίσης και τα έθιμα και άλλες εκδηλώσεις που γίνονταν στη Σκοτούσσα κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Η έκθεση φωτογραφίας κάλυψε την περίοδο από το 1940 μέχρι το 2019. Με αυτό τον τρόπο θέλησαν οι διοργανωτές να τιμήσουν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και να βάλουν τη Σκοτούσσα στο χάρτη των εκδηλώσεων.

Οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου ξεκίνησαν στη Σκοτούσσα στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και γίνονταν στο δρόμο μπροστά από το σιδηροδρομικό σταθμό. Συμμετείχαν τόσο οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου όσο και η νεολαία της ΕΟΝ (Εθνική Οργάνωση Νεολαίας).

Το 1941 η παρέλαση δεν πραγματοποιήθηκε. Το σχολείο ήταν κλειστό, δάσκαλοι και γονείς πολεμούσαν ακόμη στο μέτωπο της Αλβανίας. Τα έτη 1942, 1943 και 1944 η Σκοτούσσα ήταν υπό βουλγαρική κατοχή και φυσικά δεν έγινε καμία παρέλαση για να τιμηθεί η Επανάσταση του 1821.

Τα χρόνια που ακολούθησαν και μέχρι το 1949, οι εορταστικές εκδηλώσεις λόγω του Εμφυλίου ήταν περιορισμένες και ελάμβαναν χώρα μόνο μέσα στις αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 οι εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου περιελάμβαναν τη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, ακολουθούσε η εκδήλωση με την απόδοση τιμών στο Ηρώο στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου και στη συνέχεια παρέλαση των μαθητών στον ίδιο χώρο και εκτέλεση θεατρικού και πάλι στο Δημοτικό Σχολείο.

Από τις αρχές του 1960 η παρέλαση μεταφέρθηκε στο χώρο μπροστά από την Κοινότητα Σκοτούσσας. Στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου προστέθηκαν και οι μαθητές του Γυμνασίου Σκοτούσσας. Μετά τη δοξολογία στην εκκλησία οι εκδηλώσεις μεταφέρονταν στο Ηρώο και ακολουθούσε η παρέλαση των μαθητών. Λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1960 στην παρέλαση μετείχαν οι Πρόσκοποι και τα Λυκόπουλα και λίγο αργότερα οι Οδηγήτριες και τα Πουλάκια. Την ίδια χρονική περίοδο προστέθηκε στην παρέλαση και το τοπικό σώμα των ΤΕΑ (Τάγμα Εθνικής Άμυνας).

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και μετά τα εγκαίνια του Δημαρχιακού Μεγάρου στις 22 Μαρτίου 1991, άλλαξε ο χώρος τέλεσης της παρέλασης. Πλέον τελούνταν μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο με κατεύθυνση από την πλατεία προς την εκκλησία. Στην παρέλαση μετείχαν τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού, του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου. Οι θεατρικές παραστάσεις σταμάτησαν να γίνονται και με το τέλος της παρέλασης ολοκληρωνόταν οι εορταστικές εκδηλώσεις. Τα έτη 2020 και 2021 η πανδημία του κορωνοϊού δεν επέτρεψε την τέλεση της παρέλασης.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης αποτέλεσαν το υλικό για την έκδοση ενός αναμνηστικού λευκώματος . Επιπλέον στο λεύκωμα παρουσιάζεται τόσο η τοπική ιστορία κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 όσο και η εξέλιξη των παρελάσεων και του εορτασμού της 25ης Μαρτίου σε συνδυασμό με τοπικά έθιμα της Σκοτούσσας. Παράλληλα οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης φρόντισαν να παρουσιάσουν το φωτογραφικό υλικό και σε ηλεκτρονική μορφή μέσα από το κανάλι που διαθέτει ο φορέας ΚΟΙΝΟΝ ΣΚΟΤΟΥΣΣΑΙΩΝ στο YouTube. Έτσι θα έχουν την ευκαιρία οι απόδημοι Σκοτουσσαίοι να δουν και να θυμηθούν τις παρελάσεις της Σκοτούσσας.

Κείμενο: Σύκας Νικόλαος


Μοιράσου το