Οι Σκοτουσσαίοι ξεκίνησαν να βγάζουν φωτογραφίες από τις αρχές της δεκαετίας του 1920. Η αφορμή για μια αναμνηστική φωτογραφία ήταν το πανηγύρι του χωριού. Στη διάρκεια της πανήγυρης οικογένειες, νιόπαντροι, φίλοι και φιλενάδες, στήνονταν μπροστά σε έναν μουσαμά και έβγαζαν φωτογραφία. Ο μουσαμάς απεικόνιζε τοπία, ανθοδέσμες με λουλούδια, ενώ από τα τέλη της δεκαετίας του 1930 η απεικόνιση που δέσποζε ήταν το αεροπλάνο.

Η συνήθεια αυτή συνεχίστηκε για 30 χρόνια περίπου. Από τις αρχές του 1950 έκαναν την εμφάνιση τους οι πρώτοι φωτογράφοι που επισκέπτονταν τα χωριά στις γιορτές και έδιναν την ευκαιρία στους κατοίκους του χωριού να αρχίσουν να βγάζουν φωτογραφίες στο χωράφι, στο εργοστάσιο, σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Οι αναμνηστικές φωτογραφίες του πανηγυριού δεν ήταν πλέον οι στημένες των προηγούμενων δεκαετιών αλλά αφορούσαν στιγμές διασκέδασης στα κέντρα της πανήγυρης.

Ο πρώτος φωτογράφος που ξεκίνησε να απαθανατίζει στιγμές της ζωής των Σκοτουσσαίων ήταν ο Νίκος Βουγιουκλής. Ο Νίκος Βουγιουκλής γεννήθηκε στις Σέρρες το 1921. Ο πατέρας του καταγόταν από την Ηράκλεια. Το 1948 παντρεύτηκε την Σκοτουσσαία Ελένη Σύκα και ως γαμπρός πλέον της Σκοτούσσας επισκεπτόταν συχνά το χωριό και με τη φωτογραφική του μηχανή κατέγραψε αρκετές σκηνές από τη ζωή των συγχωριανών του.

Ο Νίκος Βουγιουκλής με τη σύζυγο του Ελένη Σύκα

Στις Σέρρες διέθετε δικό του εργαστήριο εμφάνισης φιλμ και εκτύπωσης φωτογραφιών. Αργότερα, όταν μερικοί Σκοτουσσαίοι απέκτησαν δική τους φωτογραφική μηχανή, έστελναν τα φίλμ για εμφάνιση στο εργαστήριο του “κυρίου Νίκου” που ήταν στην οδό Βενιζέλου, κοντά στον φούρνο Αβέρωφ.

Η σύζυγος του Νίκου Βουγιουκλή η Σκοτουσσαία Ελένη Σύκα

Παράλληλα και άλλοι ερασιτέχνες φωτογράφοι από τα γειτονικά χωριά έφερναν στο δικό του εργαστήριο τα φίλμ για εμφάνιση. Αρκετές φορές μάλιστα μαζί με τα φιλμ έφερναν και διάφορα δώρα όπως βούτυρο, χήνες, κοτόπουλα κ.λπ. Προς τα μέσα της δεκαετίας του 1960 στην εργασία του Νίκου Βουγιουκλή συνέδραμε και ο γιός του Θωμάς. Πήγαινε για φωτογράφιση γάμου με το ποδήλατο από Σέρρες μέχρι τα Καλά Δένδρα και πίσω πάλι. Ο Νίκος Βουγιουκλής απεβίωσε το 2019 και ο τάφος του, μαζί και της συζύγου του Ελένης, βρίσκεται στο νεκροταφείο της Σκοτούσσας.

Λίγα χρόνια μετά το Νίκο Βουγιουκλή ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία και ο Κωνσταντίνος Μοναστηρλής. Ο Κώστας γεννήθηκε το 1939 και από την ηλικία των 18 ετών ξεκίνησε την ερασιτεχνική ενασχόληση με τη φωτογραφία. Μια ενασχόληση που έμελλε να μείνει ζωντανή για 50 χρόνια περίπου και χάρη στην οποία οι Σκοτουσσαίοι σήμερα είναι σε θέση να βλέπουν στιγμές του παρελθόντος αποτυπωμένες στις φωτογραφίες του.

Ο Κωνσταντίνος Μοναστηρλής με τον αγαπημένο του συγχωριανό Βασίλη Νικολάου ή “παλιατζή” όπως τον αποκαλεί

Κίνητρο για να ξεκινήσει την ενασχόληση του με τη φωτογραφία ήταν ο Νίκος Βουγιουκλής. Τον έβλεπε κάθε Κυριακή που ερχόταν στη Σκοτούσσα, του άρεσε η ιδέα του φωτογράφου και δειλά-δειλά ξεκίνησε να βγάζει τις δικές του φωτογραφίες. Τις φωτογραφίες που έβγαζε τις εμφάνιζε στο εργαστήριο του Βουγιουκλή. Τις χρεωνόταν 30 λεπτά και τις πουλούσε 50 λεπτά.

Ο Κωνσταντίνος Μοναστηρλής στην πλατεία της Σκοτούσσας

Κάθε φορά που ελάμβανε χώρα μια σημαντική εκδήλωση (γάμος, αρραβώνας, παρέλαση, γυμναστικές επιδείξεις, αγώνες ποδοσφαίρου, Θεοφάνια, Χριστούγεννα, Πάσχα) ο Κώστας ήταν παρών μαζί με τη φωτογραφική μηχανή του. Το 1969 απέκτησε το δικό του εργαστήριο επεξεργασίας των φιλμ. Το αγόρασε από κάποιον Ζαγγελίδη από τη γειτονική Νέα Τυρολόη έναντι του ποσού των δυόμιση χιλιάδων δραχμών. Έτσι εκτός από τη λήψη των φωτογραφιών, φρόντιζε και για την εμφάνιση τους. Διέθετε δικό του εργαστήριο και “σκοτεινό κόκκινο δωμάτιο” μέσα στο οποίο επεξεργαζόταν και εμφάνιζε τις φωτογραφίες. Αρκετοί Σκοτουσσαίοι του έδιναν τα φιλμ που είχαν τραβήξει με τις ερασιτεχνικές κάμερες και ο Κώστας φρόντιζε για την εκτύπωση των φωτογραφιών καθώς επίσης και για τη διανομή τους. Το 1975 λόγω προβλημάτων με τα μάτια του διέκοψε τη λειτουργία του εργαστηρίου. Την ξανάρχισε το 1980 και τη συνέχισε μέχρι το 1986.

Ο Κώστας Μοναστηρλής συνέχισε τη δραστηριότητα του με τη φωτογράφιση μέχρι και πριν μερικά χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι το 2012. Στη συνέχεια η εισβολή της τεχνολογίας και ο ερχομός της ψηφιακής φωτογραφίας άλλαξε τις συνήθειες των κατοίκων του χωριού και σταδιακά αποσύρθηκε. Θα μείνει για πάντα στη μνήμη των Σκοτουσσαίων ως ο φωτογράφος του χωριού. Χάρη σ’ αυτόν και τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του πολλές αγαπημένες στιγμές του παρελθόντος μένουν ακόμα ζωντανές!

Κείμενο: Σύκας Νικόλαος


Μοιράσου το