H Άννα Δόστη γεννήθηκε στο Μελένικο το 1908. Μετά το τέλος του Β’ Βαλκανικού Πολέμου (1913) η οικογένεια της εγκατέλειψε το Μελένικο και εγκαταστάθηκε στις Σέρρες. Η Άννα τελείωσε το Διδασκαλείο Σερρών και από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 ξεκίνησε να εργάζεται ως δασκάλα στο χωριό της Καρπερής. Το 1929 έλαβε μέρος σε διαγωνισμό ομορφιάς και ανακηρύχθηκε «Μις Σερρών». Ο τίτλος αυτός έμελλε να την συνοδεύει και στην Σκοτούσσα όπου έγινε γνωστή ως η «κυρία Άννα η Μισερόγκα».

Η Άννα Δόστη σε πρωτοσέλιδη φωτογραφία της εφημερίδας Μακεδδονία 27 Φεβρουαρίου 1929

Τα πρώτα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Ελλάς έγιναν στην Αθήνα στις 29 Ιανουαρίου 1929. Η ένωση Συντακτών Θεσσαλονίκης θέλησε να διοργανώσει παρόμοια εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη για την ανάδειξη της Μις Μακεδονία-Θράκη. Ο διαγωνισμός ορίστηκε για το Σάββατο 16 Μαρτίου 1929. Σε κάθε πόλη-πρωτεύουσα νομού της Βορείου Ελλάδος διοργανώθηκαν καλλιστεία προκειμένου να αναδειχθεί η τοπική Μις του κάθε νομού. Στις Σέρρες ο διαγωνισμός έγινε στις 24 Φεβρουαρίου 1929 και την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Όμιλος ΟΡΦΕΑΣ. Οι διαγωνιζόμενες ήταν συνολικά δέκα και ανάμεσα τους η Άννα Δόστη η οποία τελικά κέρδισε τον τίτλο της Μις Σερρών.

Η “κυρία Άννα”, νικήτρια του Διαγωνισμού Ομορφιάς στις Σέρρες, ανάμεσα στα μέλη του συλλόγου ΟΡΦΕΑΣ Σερρών

Για τη νικήτρια του διαγωνισμού τοπική εφημερίδα της εποχής εκείνης έγραφε:

«η εκλεγείσα τέλειος τύπος Ελληνικής καλλονής εγεννήθη εις Μελένικον και από δεκαεξαετίας κατοικεί εις την πόλιν μας. Είναι ηλικίας 21 ετών, υψηλή, με ωραίους αμυγδαλωτούς οφθαλμούς αναδίδοντας ελκυστικωτάτας λάμψεις, με κομμένα μαλλιά και με παράστημα ηγεμονικόν.

Τα κατέρυθρα χείλη της αποφράσσουν δύο μαργαριτώδεις οδοντοστοιχίαι όπισθεν των οποίων-κατά την προσφυεστάτην παρομοίωσην ενός γάλλου σοφού- “το χαμόγελον προσλαμβάνει την όψιν ανατολής του ηλίου πίσω από ανθοστολισμένα βουνά”.

Η Μις είναι σεμνοτάτων ηθών ανήκουσαν εις μιαν ηθικωτάτην οικογένειαν εργάζεται δε ως διδασκάλισσα εις την Καρπερήν».

Μετά την ανάδειξη των τοπικών «Μις» η εφημερίδα Μακεδονία προέβαλε σε τακτά χρονικά διαστήματα τις υποψήφιες με πρωτοσέλιδες φωτογραφίες. Η φωτογραφία της Άννας Δόστη είχε προβληθεί στις 27 Φεβρουαρίου 1929. Η διοργάνωση δεν είχε μόνο φίλους και θαυμαστές, αλλά και ένθερμους πολέμιους, ανάμεσα στους οποίους πρωτοστατούσε ο Μητροπολίτης Σερρών. Η διαμάχη είχε φτάσει στο σημείο να ανταλλάσονται επιστολές μέσω της εφημερίδας Μακεδονία. Τελικά ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και Μις Μακεδονία-Θράκη εξελέγη η Καίτη Πολιουδάκη που ήταν η Μις Κομοτηνή.

Η Καίτη Πολιουδάκη, Μις Κομοτηνή και νικήτρια του διαγωνισμού Μις Μακεδονία Θράκη.

Η Άννα Δόστη μετά το διαγωνισμό συνέχισε να εργάζεται ως δασκάλα. Τον Μάιο του 1930 ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε επισκεφθεί τις Σέρρες, την Σκοτούσσα και την Ηράκλεια. Στη δεξίωση που έγινε προς τιμήν του είχε παραβρεθεί και η Άννα Δόστη. Η τίτλος Μις Σερρών την ακολουθούσε ακόμη και εξακολουθούσε να είναι ένα πρόσωπο αναγνωρίσιμο μεταξύ των λοιπών συναδέλφων της. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό Ελ. Βενιζέλο και στο Μητροπολίτη Σερρών, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης προς τιμήν της επίσκεψης Βενιζέλου στις Σέρρες το Μάιο του 1930.

Ρεπορτάζ της εφ. «Μακεδονία», 28 Μαΐου 1930, σελ. 2, που αναφέρεται στο διάλογο Βενιζέλου και Μητροπολίτη Σερρών σχετικά με την Άννα Δόστη.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 η Άννα Δόστη παντρεύτηκε με τον Χριστόδουλο Σταμούλη με τον οποίο απέκτησαν δυο κόρες, την Ανθούλα και την Ελένη. Ο Χριστόδουλος (γεν. το 1891) ήταν αδερφός του τραπεζίτη Κωνσταντίνου Σταμούλη (1876-1913) που δολοφόνησαν οι Βούλγαροι το 1913. Σπούδασε γεωπόνος και ήταν ο βασικός διαχειριστής του κτήματος της οικογένειας Σταμούλη στη Σκοτούσσα. Με την Άννα είχαν μεγάλη διαφορά ηλικίας (περίπου είκοσι χρόνια) και ο γάμος έγινε με προξενειό.

Την Άννα την γνώρισαν οι Σκοτουσσαίοι στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Μετά το θάνατο του συζύγου της ανέλαβε περισσότερο ενεργό ρόλο στην διαχείριση των χωραφιών που είχε ο σύζυγός της στην Σκοτούσσα. Μαζί με τον ανηψιό της Κώστα Σταμούλη (οι Σκοτουσσαίοι τον φώναζαν Κόκα), γιό του Δημήτρη Σταμούλη, ήταν οι διαχειριστές της ακίνητης περιουσίας που διέθετε η οικογένεια Σταμούλη στην Σκοτούσσα.

Για τους Σκοτουσσαίους έγινε αμέσως η «κυρία Άννα». Με την ομορφιά της και το παράστημα της ξεχώριζε ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Σταμούλη. Οι γεροντότεροι στην Σκοτούσσα την θυμούνται με ιδιαίτερα αισθήματα αγάπης και σεβασμού. Λόγω του τίτλου της (Μις Σερρών) οι κάτοικοι στις μεταξύ τους συζητήσεις την αποκαλούσαν και «Μισερόγκα».

Η Άννα Δόστη ήταν εγκατεστημένη στη Θεσσαλονίκη και ερχόταν στην Σκοτούσσα με το τραίνο. Για την εποχή εκείνη (δεκαετία 1960) ήταν ντυμένη με απλά, αλλά όμορφα ρούχα και το ντύσιμό της το συνδύαζε με μία καπελίνα. Όποτε χρειαζόταν έμενε στο σπίτι – έπαυλη της οικογένειας Σταμούλη. Αργότερα, όταν το σπίτι παραδόθηκε στην φθορά του χρόνου, προτιμούσε να μένει στο σπίτι του Τάκη και της Σοφίας Μπαρακλιλή. Έμενε μαζί τους για εβδομάδες, ειδικά τα καλοκαίρια. Αγαπούσε την Σκοτούσσα και τους κατοίκους της και συνέχισε να επισκέπτεται το χωριό μέχρι τα βαθειά της γεράματα. Με την καλοσυνάτη προσωπικότητα της είχε κερδίσει τους κατοίκους της Σκοτούσσας και η παραμονή στο χωριό ήταν ευχάριστη τόσο για την ίδια όσο και για αυτούς που την συναναστρεφόταν. Συχνά-πυκνά επισκέπτονταν το χωριό και οι κόρες της “κυρίας Άννας”. Η παρατεταμένη διαμονή της στην Σκοτούσσα έβαζε σε ανησυχία τις κόρες της και τις ανάγκαζε να επισκέπτονται το χωριό για να διαπιστώσουν ότι όλα έβαιναν καλώς.

Παρά τη θέση της και την ομορφιά της ήταν μία απλή και αξιοπρεπέστατη κυρία που μέχρι τα βαθιά της γεράματα αντιμετώπιζε τους Σκοτουσσαίους με αισθήματα σεβασμού και ήταν πάντα πρόθυμη να ακούσει τα προβλήματα τους και τις συμβουλές τους. Ήταν πολύ απλή στους τρόπους και στη συμπεριφορά της, καθόλου απόμακρη, δούλευε μαζί με τους εργάτες στα χωράφια και στο διάλειμά τους, τους έφερνε παγωτά.

Η Άννα Δόστη, η “κυρία Άννα”, η “Μισερόγκα” των Σκοτουσσαίων σε προχωρημένη ηλικία.

Το 1995 που η «κυρία Άννα» ήταν 87 ετών, σε ένα διάλειμμα της εργασίας των γυναικών, της επεδείχθη το βιβλίο του Τζανακάρη «Σέρρες Πορεία μέσα στο χρόνο». Στο βιβλίο εικονιζόταν η ίδια την εποχή των καλλιστείων. Φάνηκε ιδιαίτερα συγκινημένη, κάθησε σε μία σκιά και επεξεργάστηκε για αρκετή ώρα το βιβλίο. Λίγο αργότερα πλησίασε τις γυναίκες και τις εξιστόρησε τη ζωή της. «Μια μέρα που γύρισα από το σχολείο η μητέρα μου είπε ότι με ζήτησε ο Σταμούλης. Ξαφνιάστηκα και της απάντησα ότι θα ήταν δύσκολο γιατί είχαμε μεγάλη διαφορά ηλικίας. Όμως παρά τη διαφορά ηλικίας με τον άνδρα μου και παρά το γεγονός ότι ο γάμος έγινε με προξενειό, τον αγαπούσα τον άνδρα μου και χάρη σ’ αυτόν πέρασα μία πολύ όμορφη ζωή. Και άλλη μια ζωή να είχα πάλι τον Σταμούλη θα παντρευόμουν».

Η Άννα Δόστη όπως εικονίζεται στο βιβλίο του Βασ. Τζανακάρη “Σέρρες Πορεία μέσα στο Χρόνο”.

Η «κυρία Άννα», η Μισερόγκα των Σκοτουσσαίων απεβίωσε το 2001 σε ηλικία 93 ετών.

Κείμενο: Σύκας Νικόλαος


Μοιράσου το