Φέτος, που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει το πανηγύρι, είναι ευκαιρία να αναδειχθεί το Λαογραφικό Μουσείο και αρχής γενομένης από το 2020, η λειτουργία του Μουσείου να ενταχθεί στις εκδηλώσεις της πανήγυρης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εκδήλωσης το Πολιτιστικό Κέντρο θα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες. Οι επισκέπτες στο Πολιτιστικό Κέντρο θα εισέρχονται από την κεντρική είσοδο, φορώντας μάσκα, και θα εξέρχονται από την έξοδο στο προαύλιο του σχολείου. Για τους επισκέπτες που δεν έχουν δική τους μάσκα θα φροντίσουμε να υπάρχει στην είσοδο. Σε διάφορα σημεία της αίθουσας θα υπάρχει ειδικό απολυμαντικό υγρό. Ο αριθμός των επισκεπτών θα είναι ελεγχόμενος. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγούνται σε ομάδες ή ατομικά στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου.

Στο ισόγειο θα υπάρχει χώρος όπου θα προσφέρεται νερό ή αναψυκτικά και πάγκος όπου θα διατίθενται αναμνηστικά και βιβλία. Θα γίνει η παρουσίαση των δυο νέων βιβλίων η έκδοση των οποίων θα ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών. Το πρώτο βιβλίο με τίτλο “Το πανηγύρι των Σκοτουσσαίων” είναι μια ιστορική αναφορά στην εκατοντάχρονη διαδρομή του πανηγυριού. Στο δεύτερο βιβλίο με τίτλο “Τα Λαογραφικά της Σκοτούσσας” παρουσιάζονται τα έθιμα και ο τρόπος ζωής των Σκοτουσσαίων. Παράλληλα στο ισόγειο και στην κεντρική αίθουσα θα λειτουργήσει η έκθεση-αφιέρωμα στη φωτογραφία και τις φωτογραφικές μηχανές.

Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του βιβλίου “Το πανηγύρι των Σκοτουσσαίων”
Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του βιβλίου “Τα Λαογραφικά της Σκοτούσσας”

Είναι αυτονόητο ότι ο τρόπος διεξαγωγής της εκδήλωσης ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα των ημερών της εκδήλωσης ή ακόμη και να ακυρωθεί, εάν αντιβαίνει στα μέχρι τότε κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Θεματικές Εκθέσεις Φωτογραφίας στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Σκοτούσσας με θέμα:

  1. «Πανηγύρι Σκοτούσσας 1921-2020»
  2. «Εικόνα της Σκοτούσσας στις 4 εποχές του χρόνου».

Ένα από τα χαρακτηριστικά έθιμα που είχαν οι Σκοτουσσαίοι ήταν να βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες στη διάρκεια της πανήγυρης. Η πρώτη φωτογραφία που υπάρχει στη συλλογή ανήκει στο έτος 1924. Το έθιμο αυτό διατηρήθηκε ζωντανό μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1940. Με αφορμή αυτή τη συνήθεια των Σκοτουσσαίων και με την ευκαιρία του εορτασμού των 700 Χρόνων της Σκοτούσσας, το ΚΟΙΝΟΝ ΣΚΟΤΟΥΣΣΑΙΩΝ προγραμματίζει να οργανώσει δυο θεματικές εκθέσεις φωτογραφίας. Κατά τη διάρκεια των φετινών εκδηλώσεων θα παρουσιαστούν όλες οι φωτογραφίες, τόσο των Σκοτουσσαίων όσο και κατοίκων γειτονικών χωριών, που σχετίζονται με το πανηγύρι της Σκοτούσσας. Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ότι αφορά την εξέλιξη της ενδυμασίας και τον τρόπο διασκέδασης.

Αναμνηστική φωτογραφία από το πανηγύρι του 1936

Παράλληλα θα γίνει έκθεση φωτογραφίας με θεματολογία την εικόνα της Σκοτούσσας στις 4 εποχές του χρόνου. Οι φωτογραφίες θα έχουν αύξοντα αριθμό και οι επισκέπτες θα έχουν ένα έντυπο στο οποίο θα μπορούν να επιλέγουν τις καλύτερες φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες θα αναρτηθούν και στο Διαδίκτυο. Τα likes που θα συγκεντρώσει κάθε φωτογραφία θα προσμετρηθούν με τις ψήφους που έλαβαν από τους επισκέπτες της έκθεσης. Θα βραβευθούν οι 3 καλύτερες, ενώ οι δέκα καλύτερες θα επιλεγούν για το Λεύκωμα «1320-2020 ΣΚΟΤΟΥΣΣΑ 700 ΧΡΟΝΙΑ».

Φθινοπωρινό τοπίο από το άλσος με τα πλατάνια

Στο χώρο του ισογείου, εκτός από την έκθεση φωτογραφίας, θα λειτουργήσει και έκθεση με παλιές φωτογραφικές μηχανές που θα δείχνουν την εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης θα ζητηθεί η βοήθεια και συνδρομή και άλλων Λαογραφικών Μουσείων, τα οποία θα μπορούσαν να παραχωρήσουν μέρος του υλικού τους για την έκθεση. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε να έχουμε πλουσιότερη έκθεση και επιπλέον αναπτύσσεται ένα είδος συνεργασίας Λαογραφικών Μουσείων με σκοπό την ανάδειξη τους.

Το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου, το βράδυ, θα γίνει η τιμητική εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας θα τιμηθούν οι φωτογράφοι του χωριού (Κων. Μοναστηρλής και Ν. Βουγιουκλής) και θα βραβευτούν οι καλύτερες φωτογραφίες. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τηρώντας τα μέτρα υγιεινής, δηλαδή όλοι οι παρευρισκόμενοι εντός του χώρου θα φοράνε μάσκα και θα κάθονται τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις.

Η λειτουργία του χώρου των εκδηλώσεων θα ξεκινήσει το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020 με ώρες λειτουργίας 10-12 π.μ. και 18-24:00. Ανάλογα με την προσέλευση θα διατηρηθεί και τις καθημερινές το απόγευμα. Το Σαββατοκύριακο 12-13 Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει όλη την ημέρα. Στην έξοδο θα υπάρχει βιβλίο εντυπώσεων.


Μοιράσου το