Το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα ΚΟΙΝΟΝ ΣΚΟΤΟΥΣΣΑΙΩΝ συμπλήρωσε δύο έτη θητείας και λόγω της πανδημίας η παρουσίαση των πεπραγμένων θα γίνει μέσω της ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Στη διάρκεια του έτους 2021 οι δράσεις και οι εκδηλώσεις που πραγματοποίησε το ΚΟΙΝΟΝ ΣΚΟΤΟΥΣΣΑΙΩΝ ήταν οι εξής:

  • Το Φεβρουάριο του 2021 υποβάλαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού δύο προτάσεις για επιχορήγηση. Η πρώτη με θέμα «Μουσικές των Λαών στη γειτονιά των Βαλκανίων» απορρίφθηκε ενώ η δεύτερη με θέμα «Η Εξέλιξη της Ενδυμασίας στην Αγροτική Κοινωνία – Από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα» εγκρίθηκε, τόσο σε ότι αφορά την αιγίδα όσο και για επιχορήγηση με το ποσό των 6 χιλιάδων ευρώ.
  • Το ίδιο διάστημα υποβάλαμε αίτηση για την εισαγωγή του παραδοσιακού πανηγυριού της Σκοτούσσας στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Το αίτημα μας έγινε δεκτό και έτσι περάσαμε στη Β’ Φάση της διαδικασίας. Στις 30 Ιουνίου 2021 υποβάλαμε το έντυπο της Β’ Φάσης και αναμένουμε τα αποτελέσματα της Επιτροπής.
  • Το Φεβρουάριο επίσης του 2021 υποβάλαμε αίτημα προς το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (τμήμα Σερρών) προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανάθεσης πτυχιακής εργασίας σε φοιτητή του Πανεπιστημίου με θέμα την αξιοποίηση και επανάχρηση του σιδηροδρομικού Σταθμού Σκοτούσσας. Το αίτημα μας έγινε δεκτό και αναμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας από την πλευρά του Πανεπιστημίου.
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον Ελαιώνα των Ψυχών. Τοποθετήθηκε σύστημα ύδρευσης των ελαιόδεντρων, τοποθετήθηκαν οι μαρμάρινες επιγραφές και έγινε καλλωπισμός του χώρου.
  • Την 25η Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε Θεματική έκθεση φωτογραφίας μέσα από την οποία αναδείχθηκαν έθιμα και εκδηλώσεις της Σκοτούσσας Σερρών κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Η έκθεση κάλυψε την περίοδο από το 1940 μέχρι το 2019. Οι φωτογραφίες της έκθεσης αποτέλεσαν το υλικό για την έκδοση ενός αναμνηστικού λευκώματος. Επιπλέον στο λεύκωμα παρουσιάστηκαν τόσο η τοπική ιστορία κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 όσο και η εξέλιξη των παρελάσεων και του εορτασμού της 25ης Μαρτίου σε συνδυασμό με τοπικά έθιμα.

  • Στα πλαίσια της διάδοσης της ιστορίας της Σκοτούσσας το ΚΟΙΝΟΝ ΣΚΟΤΟΥΣΣΑΙΩΝ εξέδωσε 4 ενημερωτικά φυλλάδια με την εξής θεματολογία
  • Σιδηροδρομικός Σταθμός Σκοτούσσας
  • Η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Σκοτούσσα Σερρών
  • Άλσος Πλατάνια
  • Δημοτικό Σχολείο Σκοτούσσας

Τα ενημερωτικά φυλλάδια τοποθετήθηκαν σε ειδικά σταντ και δόθηκαν στα καταστήματα του χωριού προκειμένου να διανεμηθούν στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σκοτούσσας.Τον Ιούλιο του 2021 υποβάλαμε αίτημα προς το Δήμο Ηράκλειας προκειμένου να παραχωρηθεί στον φορέα ΚΟΙΝΟΝ ΣΚΟΤΟΥΣΣΑΙΩΝ η χρήση του κτιρίου του πρώην Αστυνομικού Τμήματος με σκοπό να διαμορφωθεί σε Μουσείο Ιστορίας της Σκοτούσσας.

  • Σε μια προσπάθεια να τιμηθεί ο θεσμός της πανήγυρης Σκοτούσσας, που και το έτος 2021 δεν διεξήχθη λόγω της πανδημίας, διοργανώθηκε κατά το διάστημα 4-11 Σεπτεμβρίου 2021 πολυθεματική εκδήλωση με θέμα ¨Η Εξέλιξη της Ενδυμασίας στην Αγροτική Κοινωνία – Από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα”. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων έλαβαν χώρα οι εξής δράσεις:

  • Έκθεση φωτογραφίας στην οποία αποτυπώθηκε η εξέλιξη της ενδυμασίας από την εποχή του Βυζαντίου μέχρι σήμερα. Τοποθετήθηκαν 20 σταντ με 350 παλιές φωτογραφίες, στις οποίες παρουσιάστηκαν οι παραδοσιακές ενδυματολογικές συνήθειες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής μας.
  • Έκθεση ενδυμασιών από την εποχή του Βυζαντίου μέχρι σήμερα. Εκτέθηκαν 15 φορεσιές ανδρικές και γυναικείες.
  • Έκθεση Λαογραφικού Υλικού με θέμα την επεξεργασία πρώτων υλών (βαμβάκι, μαλλί) για την κατασκευή ενδυμασιών, καθώς επίσης και τον τρόπο κατασκευής ενδυμασιών.
  • Έγιναν ξεναγήσεις επισκεπτών στα εκθέματα, στις οποίες οι παλιοί είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν και οι νέοι να μάθουν.
  • Το Σάββατο 11 Σεπ. έγινε η ποδηλατοδρομία. Δεκαπέντε ποδηλάτες με ποδήλατα παλαιού τύπου και με ενδυμασίες της περιόδου 1920-1960 περιήλθαν τις οδούς του χωριού κινούμενοι ομαδικά και με χαμηλή ταχύτητα.
  • Έγινε εκτύπωση δύο αναμνηστικών λευκωμάτων με θέμα “Η Εξέλιξη της Ενδυμασίας στην Σκοτούσσα από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα” και “Το Ποδήλατο στη Σκοτούσσα”.
  • Το Δεκέμβριο του 2021 στο άλσος με τα πλατάνια που βρίσκεται πλησίον του Σιδηροδρομικού Σταθμού τοποθετήθηκε τιμητική μαρμάρινη επιγραφή προς τιμήν του Σκοτουσσαίου σταθμάρχη Βασίλη Δουλγέρη.
  • Παραμονή Πρωτοχρονιάς εκδόθηκε ένα ενημερωτικού χαρακτήρα ημερολόγιο και διανεμήθηκε δωρεάν στους κατοίκους της Σκοτούσσας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΕΣΟΔΑ

Υπόλοιπο από προηγούμενο έτος (2020) 165,47

Επιχορήγηση Υπ. Μακ. Θρακ. 2000

Επιχορήγηση ΥΠ.ΠΟ 6000

Υιοθεσία ελαιόδεντρων 860

Πωλήσεις βιβλίων & αναμνηστικών 641

Συνδρομές μελών 2020 & 2021 340

Σύνολο εσόδων 10006,47

ΕΞΟΔΑ

Έξοδα διαχείρισης λογαριασμού Τράπεζα Πειραιώς 60,00

Φυτά 70,00

SLIM STAND για έκθεση ενδυμασίας και 25η Μαρτίου 731,60

Διαμόρφωση ΕΛΑΙΩΝΑ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ 676,21

Εκτύπωση Λευκωμάτων – Βιβλίων 994,96

Ενδυμασίες 2222,30

Ανταλλακτικά ποδηλάτων 539,43

Ιστοσελίδα 161,20

Φωτιστικά 408

Υλικά για την Έκθεση Ενδυμασίας 190

Αναμνηστικές κούπες 117,80

Καπέλα – Τραγιάσκες 55

Φωτοτυπίες – Πλαστικοποίηση 68

Μπλουζάκια – Τσάντες & εκτύπωση στάμπας 714,24

Τιμητικές Πλακέτες 197,60

Ενοικίαση Αψίδας 186

Ενοικίαση μικροφωνικής 124

Υλικά οικοδομών 90

Διάφορα 22

Σύνολο εξόδων 7628,34

Υπόλοιπο έτους 2021 2378,13

Τόσο οι επιχορηγήσεις όσο και οι δαπάνες έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Για το έτος 2022 το προκαταρκτικό πρόγραμμα με βάση και τους περιορισμούς της πανδημίας του κορωνοϊού, προβλέπει τις εξής δράσεις:

  1. Ανάδειξη των τοπόσημων της Σκοτούσσας με την τοποθέτηση πινακίδων με QR κωδικούς
  2. Εορτασμός της γιορτής του Αγίου Γεωργίου με την ανάδειξη του Εθίμου με τις Αιώρες στα πλατάνια
  3. Πεζοπορία από την πλατεία της Σκοτούσσας μέχρι το μοναστήρι του Παλαιοκάστρου την Πρωτομαγιά (Κυριακή 1 Μαΐου 2022)
  4. Συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού
  5. Πάρτι δεκαετίας του 1960 στην πλατεία της Σκοτούσσας
  6. Εκδηλώσεις στο διάστημα γύρω από την πανήγυρη με επίκεντρο αυτή τη φορά την εξέλιξη της διατροφής. Παράλληλα θα γίνουν η ποδηλατοδρομία, η έκθεση με τις ενδυμασίες και άλλες αθλητικές δραστηριότητες.
  7. Έκδοση αναμνηστικών λευκωμάτων
  8. 16 Οκτωβρίου 2022. Εκδήλωση για το Μακεδονικό Αγώνα με θέμα «Ο ρόλο των γυναικών στο Μακεδονικό Αγώνα». Θα προβληθεί η ταινία Παύλος Μελάς, θα γίνουν ομιλίες για γυναίκες που έλαβαν μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα, ομιλία-αφιέρωμα για την καπετάνισσα Σοφία Χατζηπανταζή, πρόταση για κατασκευή μνημείου προς τιμήν της, έκθεση φωτογραφίας.
  9. 28 Οκτωβρίου 2022. Έκθεση φωτογραφίας με φωτογραφίες Σκοτουσσαίων από το μέτωπο της Αλβανίας, έκθεση με στολές και εξοπλισμό στρατιωτών από τον πόλεμο του 1940, προβολή ταινίας μέσω Youtube, ομιλίες ηλικιωμένων με αναφορά στα γεγονότα του 1940.
  10. Δεκέμβριος 2022. Ημερίδα ιστορικού περιεχομένου με ομιλίες και αναφορές που θα σχετίζονται με την περιοχή της Σκοτούσσας και των γειτονικών χωριών (αρχαιολογικά ευρήματα από το Μελενικίτσι, Ιωάννης ο Σεβαστός, η γλώσσα του παπα-Συναδινού, Μακεδονικός Αγώνας, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μεσοπόλεμος, Εμφύλιος, Μετανάστευση, Οικονομική κρίση-Ερημοποίηση χωριών).
  11. 31 Δεκεμβρίου 2022. Πάρτυ Παραμονής Πρωτοχρονιάς στην πλατεία της Σκοτούσσας. Απονομή τιμητικής πλακέτας στα παιδιά με καταγωγή από τη Σκοτούσσα που πέτυχαν την είσοδό τους στο Πανεπιστήμιο, καθώς επίσης και στους διακριθέντες κοινωνικά ή επαγγελματικά.

Το Νοέμβριο 2022 το Διοικητικό Συμβούλιο θα συμπληρώσει τρία έτη θητείας και κατά συνέπεια το διάστημα εκείνο θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση και θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.


Μοιράσου το