Το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα ΚΟΙΝΟΝ ΣΚΟΤΟΥΣΣΑΙΩΝ συμπλήρωσε ένα έτος θητείας και λόγω της πανδημίας η παρουσίαση των πεπραγμένων θα γίνει μέσω της ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Την 1η Δεκεμβρίου 2020 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από τους εξής:

            Νικόλαος Σύκας                      Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος

            Σταμάτης Παρτάλης               Αντιπρόεδρος

            Θωμάς Προδρόμου                Γραμματέας

            Αθανάσιος Στοΐλας                 Ταμίας

            Χρύσα Χατζηπανταζή             Μέλος

            Δημήτριος Παπαδόπουλος    Μέλος

            Αθανάσιος Βρίτκας                 Μέλος

Μια από τις πρώτες μας ενέργειες ήταν η συνάντηση με το Δήμαρχο Ηράκλειας κ. Γεώργιο Κουτσάκη, στο Δημαρχιακό Μέγαρο  στις 13 Δεκεμβρίου 2019. Εκθέσαμε τον σκοπό λειτουργίας του φορέα ΚΟΙΝΟΝ ΣΚΟΤΟΥΣΣΑΙΩΝ και παρουσιάσαμε τον σχεδιασμό μας σχετικά με τον εορτασμό των 700 χρόνων ιστορίας της Σκοτούσσας. Στις 16 Δεκεμβρίου 2019 στείλαμε στην  Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ηράκλειας το προκαταρκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το έτος 2020.

Η πρώτη δράση  που αναλάβαμε ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2019 στην αίθουσα της Εκκλησίας. Προσφέρθηκε καφές και τσάι στο  εκκλησίασμα της ημέρας των Χριστουγέννων και έγινε ανταλλαγή ευχών. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία σε πολλούς κατοίκους του χωριού να βρεθούν όλοι μαζί και να γιορτάσουν τον ερχομό των Χριστουγέννων.

Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς 31 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στον χώρο της πλατείας για την υποδοχή του νέου έτους. Οι Σκοτουσσαίοι είχαν τη δυνατότητα να γιορτάσουν όλοι μαζί την Πρωτοχρονιά, να ανταλλάξουν ευχές, να δουν γνωστούς και φίλους, να κερδίσουν δώρα και να διασκεδάσουν με μουσική, ζεστό κρασί, ρακόμελο και τζιγκαρίντες.

Στις 10 Ιανουαρίου 2020 έγινε δεκτό το αίτημα μας για εγγραφή στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στις 18 Ιανουαρίου 2020, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σκοτούσσας, μετά από πρόσκληση στους φορείς  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανοιχτής διαβούλευσης, προκειμένου να επιτευχθεί  συντονισμός των πολιτιστικών δράσεων.

Στις 21 Ιανουαρίου 2020 υποβάλαμε αίτημα στη Δημοτική Αρχή για δενδροφύτευση κοινόχρηστων χώρων. Η αίτηση έμεινε αναπάντητη.

Τον Φεβρουάριο του 2020 πραγματοποιήθηκε το Πρόγραμμα «Μικροί Διασώστες στη Σκοτούσσα». Για 4 Παρασκευές (7/2, 14/2, 21/2, 28/2) και για μιάμιση περίπου ώρα κάθε φορά, έγιναν μαθήματα πρώτων βοηθειών και δόθηκε έτσι η δυνατότητα, στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σκοτούσσας, καθώς επίσης και του Γυμνασίου,  να αποκτήσουν στοιχειώδεις γνώσεις  παροχής πρώτων βοηθειών.

Τον ίδιο μήνα (Φεβρουάριος 2020) εκδόθηκε ένα σύντομο ιστορικό της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Σκοτούσσας, που είχε τη μορφή τρίπτυχου φυλλαδίου και διανεμήθηκε δωρεάν στους ενορίτες του ναού.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2020 υποβάλαμε νέο αίτημα προς τη Δημοτική Αρχή προκειμένου  να μας παράσχει άδεια για δενδροφύτευση και δημιουργία άλσους στην περιοχή «Λόκβες». Το αίτημα έμεινε αναπάντητο.

Στις 4 Μαρτίου 2020 συναντηθήκαμε εκ νέου με το Δήμαρχο Ηράκλειας και τα θέματα που συζητήσαμε ήταν τα κάτωθι:

 1. Αίτηση για χορήγηση «Αιγίδας» για τις εκδηλώσεις «ΣΚΟΤΟΥΣΣΑ 700 ΧΡΟΝΙΑ».
 2. Αίτηση για τη χρήση του Πολιτιστικού Κέντρου Σκοτούσσας, του προαύλιου χώρου του Δημοτικού Σχολείου καθώς και της πλατείας, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε τις εκδηλώσεις μας.
 3. Παρουσιάσαμε τον προγραμματισμό μας για τις εκδηλώσεις της πανήγυρης και συγκεκριμένα ζητήσαμε να επιτραπεί κατά τη διάρκεια της πανήγυρης η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου και  να μην τοποθετηθούν εκθέτες μπροστά στην είσοδο του Πολιτιστικού Κέντρου. Επιπλέον αναφέραμε ότι σχεδιάζουμε την πραγματοποίηση χορευτικού δρώμενου με θέμα την εξέλιξη του χορού, καθώς επίσης και διοργάνωση αγώνων δρόμου με ευρύτερη συμμετοχή, αναβίωση των αγώνων ποδηλασίας και κατά τη διάρκεια της πάλης αγώνες διελκυστίνδας. Για όλες αυτές τις εκδηλώσεις αναφερθήκαμε στη δυνατότητα από πλευράς Δήμου να συμβάλει οικονομικά στη διεξαγωγή τους.
 4. Αίτηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει την ονομασία του άλσους με τα πλατάνια σε «Άλσος Πλατάνια Γεώργιος Καδρής».
 5. Τέλος ζητήσαμε την άδεια για να τοποθετήσουμε ενημερωτικά πανώ ούτως ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστό το γεγονός του εορτασμού των 700 χρόνων.

Στις 8 Μαρτίου 2020, «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας», προσφέρθηκε στις γυναίκες του χωριού το  βιβλίο «Γυναίκες στη Σκοτούσσα, 1320-2020». Την έκδοση και επιμέλεια του βιβλίου ανέλαβε το ΚΟΙΝΟΝ ΣΚΟΤΟΥΣΣΑΙΩΝ.

Στις 14 Μαρτίου 2020 υποβάλαμε αίτημα  προς το Υπουργείο Πολιτισμού   για τις δράσεις της ενότητας «Φεστιβάλ και σύνθετες Πολυθεματικές Δράσεις» προκειμένου να λάβουμε επιχορήγηση και χορήγηση αιγίδας του προγράμματός μας «1320-2020 Σκοτούσσα 700 χρόνια».

Στις 15 Μαρτίου 2020 έγινε δενδροφύτευση στο χώρο της Εκκλησίας και ξεκίνησαν έτσι οι πρώτες εργασίες για τη δημιουργία και τη διαμόρφωση του «Ελαιώνα των Ψυχών», με τη φιλοδοξία να εξελιχθεί  ο χώρος σε ένα τοπόσημο μνήμης της ιστορίας του χωριού.

Την ίδια ημέρα παρουσιάσαμε σε μορφή τρίπτυχου φυλλαδίου όλο τον προγραμματισμό μας για το έτος 2020. Δυστυχώς προέκυψε το πρόβλημα με την πανδημία του κορωνοϊού και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθούν όλες οι εκδηλώσεις που σχεδιάζαμε.

Στις 30 Ιουνίου 2020 υποβάλαμε αίτημα στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης προκειμένου να ενταχθούμε στο πρόγραμμα «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ».

Στις 11 Αυγούστου 2020 υποβάλαμε στο  Δήμο Ηράκλειας αίτηση για την ονομασία του άλσους με τα Πλατάνια σε «Άλσος Πλατάνια Γεώργιος Καδρής» (αρ. πρωτ. 8583/11-8-2020) και τη μετονομασία του Δημοτικού Σχολείου Σκοτούσσης σε «Δημοτικό Σχολείο Σκοτούσσης Χρήστος Δαρδαμής» (αρ. πρωτ. 8582/11-8-2020). Οι αιτήσεις μας, 4 μήνες μετά την υποβολή τους, δεν έχουν εξεταστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηράκλειας.

Στις 18 Αυγούστου 2020 εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η χορήγηση αιγίδας καθώς και επιχορήγηση  με το ποσό των 4.000 € για τη δράση «1320-2020, Σκοτούσσα 700 χρόνια». Τα χρήματα εκταμιεύτηκαν στις 18/09/2020

Το διάστημα 5-7 Σεπτεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν  στο χώρο της πλατείας δυο θεματικές εκθέσεις φωτογραφίας. Η πρώτη με θέμα «1920 – 2020  100 χρόνια πανηγύρι» και η δεύτερη με θέμα «Η Σκοτούσσα τις 4 εποχές του χρόνου». Παράλληλα λειτούργησε έκθεση με φωτογραφικές μηχανές και παρουσιάστηκε η εξέλιξη της φωτογραφίας. Έγινε παρουσίαση δυο νέων βιβλίων, το πρώτο με τίτλο «Τα Λαογραφικά της Σκοτούσσας» και το δεύτερο με τίτλο «Το Πανηγύρι των Σκοτουσσαίων». Την επιμέλεια και την έκδοση των βιβλίων ανέλαβε το ΚΟΙΝΟΝ ΣΚΟΤΟΥΣΣΑΙΩΝ. Τιμήθηκαν οι φωτογράφοι του χωριού Ν. Βουγιουκλής και Κ. Μοναστηρλής και τέλος βραβεύθηκαν οι 3 καλύτερες φωτογραφίες της 2ης θεματικής ενότητας.

Στις 24 Νοεμβρίου 2020 εγκρίθηκε από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης η επιχορήγηση του φορέα ΚΟΙΝΟΝ ΣΚΟΤΟΥΣΣΑΙΩΝ  με το ποσό των 2.000 € για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ». Τα χρήματα δεν έχουν εκταμιευτεί ακόμη.

Δυστυχώς το 2ο κύμα της πανδημίας δεν θα επιτρέψει να πραγματοποιήσουμε τις εκδηλώσεις που σχεδιάζαμε για την περίοδο των γιορτών. Έτσι τόσο η εκδήλωση στο χώρο της Εκκλησίας ανήμερα των Χριστουγέννων, όσο και η γιορτή την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς αναβάλλονται με την ελπίδα το 2021 να μπορέσουμε να τις πραγματοποιήσουμε με μεγαλύτερη συμμετοχή και επιτυχία!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 2020

ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ

                  Υπόλοιπο από 2019                                                                    592,00

                  Από την υιοθεσία ελαιόδεντρων                                           1.450,00

                  Από πώληση βιβλίων, αναμνηστικών                                      600,00

                  Επιχορήγηση του ΥΠ.ΠΟ.Α.                                                     4.000,00

                                                                  ΣΥΝΟΛΟ                                     6.642,00 €        

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

                  Βιβλία, έντυπα, αναμνηστικά, πλακέτες, stands                  3.066,60

                  Αγορά ελαιοδέντρων, σίδερα στήριξης, ραντίσματα            290,00

                  Κατασκευή ιστοσελίδας                                                             124,00

                  Χτίσιμο αναθηματικής στήλης στον Ελαιώνα                         600,63

                  Μαρμάρινες επιγραφές στον «Ελαιώνα των Ψυχών»           334,84

                  Τριάντα μικρές μαρμάρινες αναθηματικές επιγραφές      1.577,28

                  Υλικά αυτ/του ποτίσματος του Ελαιώνα                                 179,99

                                                                  ΣΥΝΟΛΟ                                      6.173,34 €

                                                                   ΥΠΟΛΟΙΠΟ                                    468,66 €

Για το 2021 ο προκαταρκτικός προγραμματισμός προβλέπει τα εξής:

 1. Ολοκλήρωση των εργασιών στον ΕΛΑΙΩΝΑ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ  με στόχο την ημέρα του Πάσχα, 2 Μαΐου 2021, να μπορέσουμε να κάνουμε μια τελετή αποκαλυπτηρίων της αναθηματικής στήλης.
 2. Θα ξεκινήσουμε να απονέμουμε  τιμητική πλακέτα στα παιδιά που εισάγονται στο Πανεπιστήμιο, αλλά και νέων που διακρίνονται στον εργασιακό, επαγγελματικό ή ακαδημαϊκό τομέα.  Για να μην αδικηθούν οι φετινοί εισαχθέντες θα συμπεριληφθούν στους επιτυχόντες του 2021.
 3. Θα προχωρήσουμε στην έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων με μορφή τρίπτυχου και θέμα 1) Δημοτικό Σχολείο, 2) Άλσος Πλατάνια, 3) Σιδηροδρομικός Σταθμός και 4) Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Για τα πρώτα δυο φυλλάδια θα περιμένουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση που έχουμε θετική απόφαση θα τα παρουσιάσουμε με τη νέα ονομασία. Τα φυλλάδια θα διανεμηθούν δωρεάν και στόχο θα έχουν την ανάδειξη σημαντικών τοπόσημων  της Σκοτούσσας.
 4. Έναρξη των διαδικασιών από τον Ιανουάριο του 2021 προκειμένου να πετύχουμε την εγγραφή του Πανηγυριού της Σκοτούσσας στο Εθνικό Ευρετήριο  Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος
 5. Στη διάρκεια του 2021 θα παρουσιάσουμε δυο νέα βιβλία, το πρώτο ασχολείται με την εκπαιδευτική διαδικασία στη Σκοτούσσα και το δεύτερο έχει ως θεματολογία τα γενεαλογικά δέντρα των Σκοτουσσαίων.
 6. Τοποθέτηση αναμνηστικής επιγραφής στο  άλσος με τα πλατάνια δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό. Η επιγραφή θα τοποθετηθεί με σκοπό   να τιμηθεί ο  Σκοτουσσαίος σταθμάρχης  Βασίλειος Π.  Δουλγέρης, που  φύτεψε και φρόντισε τα πλατάνια πριν 35 χρόνια.
 7. Έναρξη διαδικασιών προκειμένου να αποτελέσει η αξιοποίηση και επανάχρηση του σιδηροδρομικού σταθμού  θέμα πτυχιακής εργασίας. Η πρόταση έχει υποβληθεί σε καθηγητές του Διεθνούς Ελληνικού Πανεπιστημίου Σερρών, έχει γίνει κατ’ αρχάς δεκτή και πιθανότατα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 θα έχουμε την τελική απόφαση. Η ολοκλήρωση της πτυχιακής εργασίας θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη μελέτη για την αξιοποίηση του κτιρίου. Από εκεί και πέρα θα πρέπει εμείς να καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις για την οικονομική επιβίωση του όλου εγχειρήματος.
 8. Υποβολή αιτήματος προς το Δήμο για την παραχώρηση του κτιρίου της Χωροφυλακής με σκοπό να μετατραπεί σε Μουσείο Ιστορίας της Σκοτούσσας.

Οι παραπάνω ενέργειες μπορούν να πραγματοποιηθούν ανεξάρτητα από τη διάρκεια της πανδημίας. Μόλις ξεκαθαρίσουν τα πράγματα τότε θα παρουσιάσουμε τον υπόλοιπο προγραμματισμό, ο οποίος βασικά θα έχει ως σημείο εκκίνησης το καλοκαίρι ή με βάση το πολύ ευνοϊκό σενάριο, το Πάσχα. Στόχος μας είναι το μεγαλύτερο τμήμα των εκδηλώσεων που αναβλήθηκαν το 2020 να πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του 2021. Επίσης θα διερευνηθεί η δυνατότητα συμμετοχής στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.


Μοιράσου το