Αγώνες δρόμου στην Σκοτούσσα: μια παράδοση 100 χρόνων

Από τις αρχές του 20ού αιώνα οι κάτοικοι στην Σκοτούσσα (τότε ονομαζόταν ΠΡΟΣΝΙΚ) είχαν αρχίσει να δείχνουν την αγάπη τους για τον αθλητισμό και τα γράμματα. Σε μία ιδιαίτερα ταραχώδη φάση της ιστορίας του χωριού και ενώ ολόγυρα είχαν αρχίσει να χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου, οι κάτοικοι στην Σκοτούσσα διοργάνωσαν αθλητικούς αγώνες. Ο σκοπός ήταν ιερός. Να μαζέψουν χρήματα για να χτίσουν ένα καινούργιο σχολείο για τα παιδιά τους.
Ήταν 13 Μαΐου 1912 ημέρα Δευτέρα και οι κάτοικοι της Σκοτούσσας αλλά και των γειτονικών χωριών συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας για να δουν αθλητικούς και γυμναστικούς αγώνες. Οι αθλητές προέρχονταν τόσο από την Σκοτούσσα όσο και από τα γειτονικά μέρη όπως το Μελενικίτσι, τη Νιγρίτα, την πόλη των Σερρών.

Απόσπασμα από την εφημερίδα Μακεδονία 20 Μαΐου 1912 με αναφορές στους αθλητικούς αγώνες που έλαβαν χώρα στην Σκοτούσσα


Στους αγώνες δρόμου οι αποστάσεις ήταν του ενός (1) χιλιομέτρου, δυόμισι (2.5) και έξι (6) χιλιόμετρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι από την εποχή εκείνη οι κάτοικοι στην Σκοτούσσα ενθάρρυναν τα παιδιά όχι μόνο να πηγαίνουν στο σχολείο αλλά ταυτόχρονα να συμμετέχουν και σε αθλητικές δραστηριότητες. Ο αγώνας του ενός χιλιομέτρου αφορούσε αποκλειστικά μαθητές ηλικίας 9-11 ετών και ο νικητής ήταν από το Μελενικίτσι. Το βραβείο που έλαβε ήταν γραφική ύλη και μελανοδοχείο για να τα χρησιμοποιήσει στο σχολείο του και να προοδεύσει. Μπορεί να μην γνώριζαν τότε την ρήση των αρχαίων προγόνων τους «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ», όμως ήξεραν να εφαρμόζουν τον κανόνα αυτό στην πράξη, ακόμη και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.
Στην σημερινή σύγχρονη Σκοτούσσα οι αγώνες δρόμου ξεκίνησαν δειλά-δειλά στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Για αρκετά χρόνια σταμάτησαν να γίνονται και επανήλθαν στο προσκήνιο χάρη στις προσπάθειες του Σκοτουσσαίου γυμναστή Σταύρου Ζορμπά. Ο γύρος της Σκοτούσσας, μία απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων, διεξάγεται ανελλιπώς τα τελευταία 20 χρόνια. Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τον μήνα Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της πανήγυρης.

Αγώνες δρόμου στην Σκοτούσσα το 1985
Στιγμιότυπα από την διοργάνωση των αγώνων δρόμου τα τελευταία 20 χρόνια

Η συμμετοχή των Σκοτουσσαίων στους αγώνες δρόμου θα μπορούσε να λεχθεί ότι είναι απογοητευτική. Ουσιαστικά την κατάσταση σώζουν οι δύο αιώνιοι έφηβοι του χωριού που στην ηλικία των εξήντα+ συνεχίζουν να συμμετέχουν σε αγώνες δρόμου. Τόσο ο Σταμάτης Παρτάλης όσο και ο Δημήτρης Ούρδας συνεχίζουν μια παράδοση 100 χρόνων.

Ο Δημήτρης Ούρδας(πάνω) και ο Σταμάτης Παρτάλης (κάτω) οι δύο δρομείς από την Σκοτούσσα που συνεχίζουν την παράδοση της Σκοτούσσας στους αγώνες δρόμου

Το 2020 που η Σκοτούσσα συμπληρώνει 700 χρόνια ιστορίας θα γίνει προσπάθεια οι αγώνες δρόμου να αποκτήσουν την λαμπρότητα και την αίγλη που αξίζουν. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή θα είναι ο Σταμάτης Παρτάλης που ως Αντιπρόεδρος του φορέα ΚΟΙΝΟΝ ΣΚΟΤΟΥΣΣΑΙΩΝ θα αναλάβει να διαμορφώσει τους αγώνες με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να κάνει και πάλι περήφανους τους Σκοτουσσαίους. Σε συνεργασία με την Δήμο Ηράκλειας και τον τοπικό ΣΕΓΑΣ και χρησιμοποιώντας την εμπειρία και τις παραστάσεις του Σταμάτη από τις συμμετοχές του στους πρόσφατους αγώνες, ευελπιστούμε να ξαναδούμε την Σκοτούσσα να πλημμυρίζει με χρώματα και αθλητές.
Το 2020 φιλοδοξούμε οι συμμετοχές να είναι ιδιαίτερα αυξημένες και για αυτό τον λόγο υπάρχουν σκέψεις για σύντομες διαδρομές των 2 χιλιομέτρων ή και των 5 χιλιομέτρων. Ο στόχος είναι να ενθαρρύνουμε άνδρες και γυναίκες, παιδιά και παππούδες να λάβουν μέρος είτε με γρήγορο βάδισμα είτε με ελαφρό τρέξιμο. Τα οφέλη του τρεξίματος στην υγεία έχουν διαπιστωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον ότι το ελαφρό τρέξιμο 3-4 φορές την εβδομάδα, διάρκειας 30-40 λεπτά τη φορά, βελτιώνει τη διάθεση, ρίχνει την πίεση και αυξάνει τα χρόνια της καλής ζωής!


Μοιράσου το